Wednesday, December 24, 2008

China - Part 2

Tak mengantuk lagi, so let la sambung kongsi gambar.

BEIJING

*reached Beijing at about 6.30 am. Michael (our Chinese tour who speaks Malay very well and knows so much about solat jamak takdim and takhir and yet he's not even a Muslim) dah tunggu dengan setianya di railway station. After breakfast at a local Muslim restaurant, kami dibawa ke Tiananmen Square and passed by Beijing Opera House (see photo). Damn, so chanteq and smooth. So much better than Istana Budaya ibarat kater.

*the historical Tiananmen Square. Pagi2 buta dah ramai tourists. Muka Melayu ramai kat situ, even though we didn't come from the same group. Teringat cheq satu ketika dulu ada the popular news clip pasal students demonstration kat sini dan depa tried to obstruct the kereta kebal from dispersing them away. Scary sangat kalau jadi pisang lenyek time tu.

*Forbidden City. This place was so huge and beautiful. Kalau tak silap cheq, ada 7 gate untuk sampai yang terakhir. Each gate ada building2 yang tertentu which served for different functions and occasions. Dan paras lantai pun ada 7 lapisan. The reason being, susah untuk orang luar cuba masuk ke istana. And istana tempat emperor resided pun ada 29 rooms and he would sleep in different rooms every night. That shows that the emperor sebenarnya penakut jugak. Takut kena bunuh katernya. And ironically, he had 3000 concubines. Talk about kuat nafsu kan....??

*pintu terakhir kat belakang istana. And through this door, the family members akan keluar masuk kalau nak ke mana2. And the potential concubines pun akan masuk ikut pintu ni for the emperor to scan-scan katernya and she would never leave the palace again kalau emperor dah suka, even though the emperor subsequently died. Hmm....... janda kertu la jadinya. (Note : I love this photo too)

*Benhai Park. Tempat emperor and family pi sembahyang kat temple di sini. This park chanteq sangat and even now, people are queuing up to buy the monthly pass untuk sembahyang kat sini. Tasik masa time cheq sampai sini tengah membeku tapi tak la sampai boleh ice-skate lagi.

*a giant crystal ball at a local crystal shop. Dok tilik nasib, kot2 year 2009 boleh bawak lebih 'ong' in my life.

*posing sat bersama2 replicas of Terracotta warriors. Maybe someday boleh tengok the actual ones kat China lagi, InsyaAllah.......

*Great Wall of China. My dream finally came true, but sadly enough tak seperti yang cheq idamkan. I got to see it alone, instead of with my loved one. Tak pa la, tadak rezeki. One interesting fact, kat sini banyak padlocks yang dikuncikan pada rantai2 besi di tepi dinding. The reason being, Chinese people believe that kalau kita kuncikan our padlock kat situ, our love akan bersemadi selama2nya dan seutuh tembok ini (*tetiba teringat lagu Ramlah Ram and her blinking dress). I didn't actually leave my padlock there but I did leave something behind at the Great Wall. Semoga kasihku bersemi selama2nya (ohh payung.....!!) and hopefully someday when I return to the place again, the thing will still be there.

*my climbing partners, Sharifah & Onie. Dengan depa ni la cheq termengah2 naik ke satu point (macam nak mamp...!!) dan melayakkan cheq to claim a certificate for it. See... how steep and uneven the steps are.

*something to be proud of and I had to pay for it (damn....!!)

*I slipped and fell at this place, due to an icy/frosty pavement. And my back has been aching since then. Harap2 tadak apa2...... I may get my back checked one of these days. Bak kata pepatah, tempat yang jatuh lagi dikenang (true enough)...... How ironic.

*tak tau dia tulis apa. Maybe someone can read it for me :)

**bersambung in China - Part 3

6 comments:

Kawan Lama Beseri said...

nampak kurus la....
diet berkesan la...
at least ubat gigi tak jatuh atas perut...

jerry maguire, jr. said...

ubat gigi? hehe

budleee said...

wah best2 :)

awieworld said...

wah china....syioknyer...

Monique el Shaqir said...

c'est magnifique.. trrr

Chen said...

errr... sorry i donno how to read the words la